19/04/2012

Predavanje: Kako izraziti evanđelje kroz dramu

Predavanje: Kako izraziti evanđelje kroz dramu

U ugodnom ozračju, u četvrtak, 19.04. 2012. u 18:30 sati u EPC „Stijena spasenja“ okupilo se dvadesetak ljudi na predavanju „Kako izraziti evanđelje kroz dramu“.

Kršćanska kazališna umjetnica Kathleen Ann Thompson iz SAD-a podijelila je svoje bogato iskustvo te govorila o drami, plesu, umjetničkom izričaju i kazališnoj umjetnosti kao sredstvu kršćanskog navještaja.

Kathleen Ann Thompson ima nekoliko diploma iz različitih područja kazališne umjetnosti sa Sveučilišta u Michiganu i San Diegu. Studirala je ples, mimiku te komediju del arte u Parizu, Njemačkoj, New Yorku i Kaliforniji. Njeno ju je profesionalno iskustvo provelo kroz razna svjetska kazališta. Kathleen je stvorila i koreografirala preko 50 produkcija diljem Amerike i Europe. Kao umjetnička direktorica kompanije Belleherst Production iz San Diega, od 1983. godine obvezala se premošćivati kulturne, etničke, dobne i socio-ekonomske granice kroz umjetničku komunikaciju prenoseći znanja na mlađe naraštaje i dijeleći svoje iskustvo vjere.

Čuvši njeno svjedočanstvo i životnu priču o naobrazbi te Božje vodstvo do osnivanja kompanije Belleherst Production, ohrabrila nas je da ne odustajemo od prenošenja svog duhovnog iskustva kazališnim, umjetničkim izričajem.

Sestra nam je govorila o talentima uspoređujući ih sa alatima, gradeći sa njima građevinu u skladu sa našim mogućnostima, svjesni svojih slabosti i jakosti, ali razvijajući i nadograđujući naša znanja i vještine. Osvijestila nam je važnost poznavanja publike pred kojom se izvađa pojedini komad, u skladu sa kojom se prilagođava okvir u koji se smješta drama. Okviri mogu biti različiti, od jednostavnih do onih ukrašenih ornamentima. Tako i prikaz može biti različitog žanra ili stila, ali da poruka bude zapravo ista. Uvidjeli smo kolika je važnost te osnovne ideje od koje sve kreće, kao i razmišljanje u metaforama.

Nakon predavanja bili smo slobodni sestri uputiti pitanja te razgovarati sa njom. Slijedile su radionice na kojima smo mogli prakticirati svoje talente. Podijeljeni u manje grupe svaka je skupina za zadatak dobila da napiše tri metafore za određeni cvijet. Slijedeći zadatak je bio pronaći predmet, stvar ili pojavu u kojoj će opet biti sadržane te tri metafore. Završni zadatak bio je osmisliti prikaz u čijem će središtu zbivanja biti taj predmet, stvar ili pojava i to odglumiti. Kathleen je dala kratki osvrt na svaki prikaz.

Večer je završila zajedničkom molitvom u kojoj smo držeći se u krug za ruke zahvalili Gospodinu za proteklu večer, predavanje i darove koje nam je dao. Polako smo se uputili svojim domovima bogatiji za još jedno iskustvo, a tko zna možda netko i s nekom novom idejom.

Više o tome potražite na linkovima u nastavku:

http://www.festivalpreviews.com/blog/6817/10-questionsaninterviewwithkathleenannthompson/

 http://www.sites.google.com/site/belleherst/