01/05/2012

Međunarodna konferencija bivših ovisnika “Kršćanska Druženja 6”

Međunarodna konferencija bivših ovisnika “Kršćanska Druženja 6”

U Sarajevu su u periodu od 30.03. do 01.04.2012. održana 6. Kršćanska druženja, međunarodna konferencija koja već tradicionalno okuplja bivše ovisnike iz regije.

I ove godine smo imali priliku da vidimo kako Bog čudesno radi u životima bivših ovisnika, kako od onih koji su bili odbačeni na margini društva pravi nove osobe, osobe koje danas svijetle poput zvijezda u svemiru. Broj učesnika konferencije raste iz godine u godinu i ove godine smo imali oko 160 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i po prvi put otkako je konferencija pokrenuta, učesnike iz Makedonije.

Tema ove konferencije je bila „Naš identitet u Kristu“ i vjerujem da je većina prisutnih došla sa stavom da su bivši ovisnici, a vratila se sa sigurnošću da smo danas Božja djeca, i da nas naša prošlost ne određuje. „Evo činim sve novo“ kaže Gospodin, i to je ono što se tako jasno moglo vidjeti i osjetiti na ovoj konferenciji. Novi život u Kristu, čvrst identitet djece Božje, novih stvorenja, izabranog roda, kraljevskog svećenstva…

Tema koja se provlačila kroz svaku propovijed i nekako povezala i učvrstila sve ono što nam je Bog kroz ova tri dana govorio je da mi kao izabranici Božji već imamo sve što nam je potrebno za život i pobožnost, ali da mi moramo krenuti tim putem, a ne samo znati za njega.. Nakon svake propovijedi održane su radionice tokom kojih je svako mogao dati osobni osvrt na propovijed i razmisliti te komentirati o pitanjima koja su propovjednici postavili na kraju svake propovijedi. I sa radošću možemo reći da smo bili svjedoci novih obraćenja na radionicama.

Ono što je čitavoj konferenciji dalo poseban pečat bila su svjedočanstva koja su podijeljena u subotu popodne. Bila su to svjedočanstva bivših ovisnika kao i djece ovisnika u čijim životima se Bog divno proslavio i učinio ih ljudima koji ne staju samo na svom izlječenju nego idu dalje i donose svjetlo i istinu i drugim ljudima, svojim životima svjedočeći da postoji izlaz iz ovisnosti i da je život nešto više od pukog preživljavanja.

Ono što je ovu konferenciju također činilo posebnom je prisustvo medicinskih radnika sa ovisničkog odjeljenja psihijatrijske bolnice u Vrapču u Zagrebu, kao i doktorice i psihologa sa odjeljenja za narkomaniju u Sarajevu koji su imali priliku da prisustvuju svjedočanstvima da je promjena moguća pred oko 160 narkomana, sa čime se u svojim karijerama rijetko sreću, tako da je naša želja i molitva da će nakon ove konferencije donekle promijeniti pristup u liječenju narkomanije.

Također, moramo istaknuti da smo jako sretni što smo ove godine mogli ugostiti i 19 studenata sa Teološkog fakulteta čiji su profesori prepoznali značaj ove konferencije.

Nas kao organizatore posebno ohrabruju radost i blagoslov koji smo, vjerujem, svi osjetili, kao i jedinstvo učesnika konferencije bez obzira na nacionalnost i porijeklo, jedinstvo vjernika u Kristu Isusu koji nas je sve spojio i učinio jednim tijelom pod zajedničkom glavom na slavu njegovog imena.

Konferencija je završila već tradicionalnim odlaskom na čevape u stari dio grada Baščaršiju, gdje smo imali priliku da steknemo nova i produbimo već postojeća poznanstva, sumiramo utiske i pozdravimo se do sljedeće godine.

Kao organizatori ohrabreni smo i blagoslovljeni pozitivnim reakcijama svih učesnika i želimo se posebno zahvaliti svim učesnicima koje teško možemo sve nabrojati jer bi uzeli poprilično prostora u ovom izvještaju, kao i onima bez kojih bi realizacija ove konferencije bila nemoguća, a to su Evanđeoska Crkva Sarajevo, Misijska organizacija CMA, BH timu za slavljenje, svim udrugama, crkvama i pojedincima koji su promovirali konferenciju i poticali učesnike na dolazak, crkvama iz Sarajeva i okolice koje su ustupile svoje prostorije za smještaj učesnika, hotelu Hollywood na izvrsnom domaćinstvu, te ekipi iz EC Sarajevo i Udruženja Proslavi Oporavak koja je služila tokom konferencije, kao i svima onima koji su nas podržali bilo u smislu donacije, bilo molitvom, ili u bilo kakvom drugom smislu.

Potaknuti da nastavimo sa ovom konferencijom zahvaljujemo vam se od srca i vidimo se dogodine.

U Gospodinu.

Tanja Nešković

Projekt asistent

Proslavi Oporavak – Udruženje za resocijalizaciju bivših ovisnika

 

Za više informacija o konferenciji ili ako možda imate želju surađivati s nama, možete nas kontaktirati:

 

Borislav Goić

Koordinator Kršćanskih druženja

E-mail: krscanska_druzenja@yahoo.de

Tel: 00387 (0)61 482 882

FB stranica: krscanska druzenja

Report BH 2012