04/07/2011

Konferencija za braću ČUVAR BRATA SVOGA

Nakon vrlo uspješne prošlogodišnje „zagrebačke“ konferencija Čuvar brata svoga, njezin „osječki“ nastavak zasigurno joj otvara vrata značajnijeg kontinuiteta. Oko 250 braće iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije u Osijeku je od 17. do 19. lipnja zajedno slavilo Boga, molilo i razmatralo relevantne teme. Središnja tema ovogodišnjeg promišljanja bila je međugeneracijski odnosi, točnije – odnosi očeva i sinova.

Konferenciju je u petak navečer otvorio predsjednik EPC u RH Damir Špoljarić. Istu je večer, nakon slavljenja i molitve, upravo o odnosu sinova i očeva, propovijedao Viktor Sabo. Glavninu konferencije činile su četiri radionice: 1. Korijeni međugeneracijskih odnosa, 2. Očevi i sinovi u duhovnom ratovanju, 3. Ostavljanje nasljeđa generaciji iza sebe i 4. Muško se rađa, muškarac se postaje, koje su vodili Andrija Stanley, Jasmin Avdagić, Oliver Buljat i Steve Telzerow. Radionice su bile dvodijelne: prvi dio se održao u subotu prijepodne, a drugi isti dan poslijepodne. Subotnje je večer završilo prikazom rada pojedinih radionica, slavljenjem, molitvom, Gospodnjom večerom, i vrlo zanimljivim svjedočanstvom naslovljenim Otac i sin jedno su Dalibora Kojića.

U nedjelju prijepodne održano je završno bogoslužje na kojem nije bilo jedne propovijedi, jednog propovjednika, nego su kraće poruke dali Karmelo Kresonja, Jasmin Avdagić, Oliver Buljat, Damir Špoljarić. Konferencija je završila zajedničkim ručkom i druženjem u restoranu Evanđeoskog teološkog fakulteta, gdje je i većina sudionika bila smještena.

Dakako, možda značajnije od svega napisanog jest ono nenapisano, ono neizrecivo što svaku konferenciju onih koji se okupljaju kao kršćani čini posebnom. Upravo to neizrecivo, najbolji je poziv na sljedeću konferenciju, koja će – kako je najavljeno – biti negdje izvan Hrvatske.

Krešimir Šimić