21/05/2010

Duhovni izazovi – Vjerske zajednice i odnosi s javnošću

 

Evanđeoska pentekostna crkva u Republici Hrvatskoj (EPC RH) i Biblijski institut iz Zagreba organizirali su 17. ožujka okrugli stol na temu „Vjerske zajednice i odnosi s javnošću“, na kojem su sudjelovali predstavnici vjerskih zajednica, akademske zajednice i medija. Cilj okruglog stola bio je razgovarati i donijeti zaključke kako vjerske zajednice mogu u današnje vrijeme uspješnije komunicirati s javnošću.

Izlaganja i stajališta vjerskih zajednica iznijeli su Jasminka Domaš, potpredsjednica i glasnogovornica židovske zajednice „Bet Israel“, mr. sc. Vedran Đulabić, tajnik Evanđeoske pentekostne crkve, dr. sc. Azis Asanović, zamjenik muftije i predstavnik Islamske zajednice, Anto Mikić, glavni urednik Hrvatskog katoličkog radija kao predstavnik Katoličke crkve, mr. sc. Danijel Berković predavač na Biblijskom institutu i član glavnog odbora „Udruge za vjersku slobodu“ te Josip Jandričko, predsjednik Protestantskog evanđeoskog vijeća u RH i  biskup Crkve Božje u RH.

Ispred akademske zajednice govorio je dr. sc. Božo Skoko, docent na Fakultetu političkih znanosti i PR stručnjak, a Petra Pajdaković Šebek s Hrvatske televizije govorila je kao predstavnik elektroničkih medija. Iako je bio najavljen kao sudionik, Darko Pavičić iz Večernjeg lista je, odsutan zbog obveza, poslao svoje izlaganje koje je pročitano za vrijeme rasprave.

Na okruglom stolu raspravljano je o ulozi i mjestu vjerskih zajednica na medijskom prostoru u RH, kao i njihovim odnosima prema javnosti. Spomenute su prepreke u komunikaciji te kako ih zaobići. Neki prijedlozi odnosili su se na poboljšanje i jasnije komuniciranje vjerskih zajednica oko aktualnih tema koje opterećuju hrvatsko društvo. Sudionici su se kritički osvrnuli na negativističku sliku koju mediji daju javnosti, te nedovoljnu obrazovanost novinara i javnih djelatnika glede vjerskih pitanja i vjerskog pluralizma u društvu. U zaključku se ustvrdilo da vjerske zajednice trebaju ustrojiti sustave odnosa s javnošću te stručno educirati svoje vjernike uspješnijoj komunikaciji s medijima i javnošću. Naglašeno je kako je autentično življenje vjerskih uvjerenja najjači argument u kvalitetnom komuniciranju s javnošću. Okrugli stol je moderirao Vatroslav Župančić.

Matina Ćaran
Robert Bogešić