26/03/2011

Doručak za žene – ”Glavno da fasada štima! Kakvom želim da me drugi vide?”

Doručak za žene – ”Glavno da fasada štima! Kakvom želim da me drugi vide?”

Okupljanje žena pod nazivom “Doručak za žene” pokrenut je 80-tih godina 20. st. u Švicarskoj kada je skupina žena vjernica uvidjela potrebu da se zajedno nalaze i ohrabruju te pričaju o životnim stvarima i međusobno pomažu. To su bili prvi počeci okupljanja žena koje se danas pod nazivom “Doručak za žene” proširio na nekoliko zemalja.

U Republici Hrvatskoj je pokrenut 2005. godine u Zagrebu na zagrebačkom Jarunu od strane nekoliko žena iz kršćanskih crkava u Zagrebu (izdvojili bismo Nelu Horat Williams, Lidiju Kreko i Maju Horvat) i od tada je promjenio nekoliko lokacija, a održava se dvaputa godišnje, u proljeće i na jesen. Možemo i spomenuti da je “Doručak za žene” pokrenut i u Rijeci prije rata, što je nažalost ukinuto.

Dana 26. ožujka 2011. godine “Doručak za žene” održan je u restoranu Palfi u Zagrebu na kojem je sudjelovalo oko 190 žena. Moderatorica je bila Petra Malović  a glavna govornica Marianne Hirzel iz Švicarske koja je jedna od pokretačica doručka za žene, a govorila je na temu: ”Glavno da fasada štima! Kakvom želim da me drugi vide?”  

U svom je govoru, između ostalog, isticala brojne pojedinosti iz stvarnog života koje upućuju  na potrebu da se okrene vlastiti život prema Bogu ako se želi biti slobodna. S obzirom na praktičnost u izlaganju gđe Hirzel, to je bila prigoda da mnoge žene prepoznaju probleme te se odluče napraviti promjene u životu.   

U programu koji je tom prigodom organiziran, nastupali su mladi svirajući klavir, Kristina Mišić i David Bosch koji su se istaknuli svojim sviranjem na raznim natjecanjima. Na Doručku za žene izvodile su se i pjesme sa zadnjeg CD-a u kojem je Frank Bosh uglazbio stihove iz Biblije.

 

Na kraju programa igrala se tombola a pokloni su bili vrlo praktični. Tim za dekoraciju prekrasno je uredio stolove na kojima se uz svaki tanjur nalazio i poklon, ogrlica koju je izradila sestra iz Amerike. Tijekom “Doručka za žene” bilo je i vremena da se žene međusobno bolje upoznaju te da razmijene iskustva i ohrabre se u provedbi promjena u vlastitim životima.

 

Za sve žene koje su prisustovale je ovaj susret bio tračak nade u ovome svijetu….

 

Martina Donadić