18/03/2016

Tajnik WEA govorio o Evanđelju i vjerskom ekstremizmu

Glavni tajnik Svjetske evanđeoske alijanse (WEA), biskup Efraim Tendero govorio je o “Evanđelju i vjerskom ekstremizmu’ na četvrtoj konferenciji ‘Krist na kontrolnoj točci’ u Betlehemu, pozivajući na vjerske i političke vođe da odustanu od ekskluzivnih teritorijalnih pretenzija i umjesto toga se obvežu na dijalog o zajedničkim pitanjima. Također se sastao s predstavnicima vlasti i obnovio WEA-in zahtjev za službenim priznavanjem evanđeoskih crkava od strane države Izraela i Palestinske samouprave.

U središnjem predavanju na otvaranju konferencije biskup Tendero govorio je o uobičajenim zabludama o vjerskom ekstremizmu, biblijskoj perspektivi koja se suprotstavlja vjerskom ekstremizmu i nacionalizmu, te nastavku WEA-inih napora oko mira i pomirenje među ljudima različitih vjerskih tradicija.

“Kršćansko učenje o spasenju i poslušnosti Bogu odbacuje ekstremizam i vjerski nacionalizam”, rekao je biskup Tendero, navodeći odlomke i priče iz Starog i Novog zavjeta. Kao praktičnu ilustraciju podijelio je svoje osobno iskustvo na gradnji mira kad je, vodeći izaslanstvo pastora i imama, pošao u mirovnu misiju u sjedište Islamske Oslobodilačke fronte ‘Moro’ na Filipinima.

Istaknuo je potom ‘Kršćansko svjedočenje u multi religioznom svijetu’, zajednički dokument WEA, Svjetskog vijeća Crkava i Vatikana koji govori o misiji ‘s punim poštovanjem i ljubavi prema svim ljudima.” Biskup Tendero je rekao: “U tom smo dokumentu upozorili na vjerski ekstremizam, kazujući da su ‘kršćani pozvani odbaciti svaki oblik nasilja, čak i psihološko ili socijalno, uključujući zloporabu položaja u svom svjedočenju. Oni također odbacuju nasilje, nepravednu diskriminaciju ili represiju od strane bilo koje vjerske ili svjetovne vlasti, uključujući povrede ili uništenja bogomolja, sakralnih simbola, ili tekstova.’”

U studenom 2015. godine, WEA je sudjelovala u konzultacijama ‘Global Christian Foruma’ koje su reafirmirale istu poruku: “Kajemo se zbog vremena kad smo progonili jedni druge kao i druge vjerske zajednice, tražimo oprost jedni od drugih i molimo za pronalazak novih puteva zajedničkog nasljedovanja Krista.” Predstavnici svih kršćanskih crkava i tradicija sve oblike progona drugih vjerskih zajednica, zajedničkim su imenom nazvali ‘grijehom.’

Biskup Tendero je nastavio rekavši: “mi kršćani zatražili smo oprost jedni od drugih, te od drugih vjerskih zajednica zbog diskriminacije i progona u prošlosti. Molimo, učine to isto i vi! Podržimo dostojanstvo svakog čovjeka koji nosi Božju sliku. Neka bude poštivan i humano tretiran svaki stanovnik ovog mjesta koje se zove ‘Sveta zemlja’. Mi kršćani vjerujemo da je pomirenje moguće. Svaki oblik uljudnog dijaloga korak je prema pomirenju.”

“Kao kršćanska zajednica, tražimo od naših susjeda, da se svjesno udalje od religijskog ekstremizma i nasilja. Da se distanciraju od ekskluzivističkih teritorijalnih pretenzija povezanih s vjerom, da kao ljudi, koji iako ne dijelimo istu vjeru, mognemo zajedno  živjeti u miru.”

Završio je pozvavši sudionike da se pomaknu iz osvetoljubivosti k oprostu kako bi se promijenila cijela dinamika sukoba.

Tijekom svog boravka u Svetoj zemlji, biskup Tendero također se sastao s izraelskim i palestinskim dužnosnicima Vlada, ponovivši WEA-in zahtjev za službenim priznavanjem crkava. Zajedno sa svoja dva nacionalna tijela članica, Evanđeoski savez Izraela i Vijeća mjesnih crkava u Svetoj zemlji (palestinski teritoriji), WEA nastavlja zagovarati da crkve budu prepoznate kao vjerske zajednica s istim pravima kao i druge vjerske skupine u zemlji.

Bethlehem Bible College, inicijator je misije “Christ at the Checkpoint”. Više o izazovu evanđeoskim kršćanima na razrješenju sukoba između Izraelaca i Palestinaca na: www.christatthecheckpoint.com

(preuzeto s pev.com.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published.