16/08/2013

Grad Poreč ustupio novi prostor vjernicima Evanđeoske pentekostne crkve u Poreču

Grad Poreč ustupio novi prostor vjernicima Evanđeoske pentekostne crkve u Poreču

U nedjelju je održana prigodna svečanost povodom službenog početka rada Evanđeoske pentekostne crkve (EPC) u prostorijama Mjesne zajednice Veli Maj u Creskoj ulici, kojeg je njenim članovima nakon višegodišnjeg okupljanja po privatnim prostorima ustupio Grad Poreč.

Prisutnima su se obratili pastor EPC Poreč, Venčeslav Lustig, predsjednik EPC RH, mr. sc. Damir Špoljarić, prezbiter EPC RH za područje Istre, Danijel Lustig i dopredsjednik EPC RH, Milan Špoljarić koji su u nadahnutim govorima zahvalili na gostoprimstvu u novim prostorijama, dok su Ivana i Petar Baćac Husak glasom i zvucima gitare zajedno sa prisutnim vjernicima otpjevali nekoliko pjesama.

Druženje je završilo domjenkom.

O protestantizmu
Naziv Protestantizam dolazi od Latinske riječi Protestare, što znaći svjedočiti “o nečemu” ili “za nekoga”, a u njihovom slučaju to znači svjedočiti za Isusa Krista. Protestanti vjeruju u trojedinog Boga Oca, Sina i Duha Svetoga te apostolsko naučavanje. Glavni autoritet im je Biblija.

Njihova reformacijska baština započinje početkom XVI stoljeća kad se protestantizam pod okriljem Martinam Luthera proširio i na Istru. Već 1534. godine u Piranu je veći dio žitelja pripadao Luteranima, a 1549. i veći dio žitelja Pule i Vodnjana.

Protestantske ideje su posebno bile izražene u Labinu u kojem je djelovao glagoljaš fra. Baldo Lupetina, koji je zbog svojih ideja u Veneciji bio zazidan u malu prostoriju, a nakon dva desetljeća zbog svoje vjere ugušen u moru. Poznata je njegova izjava “ja sam rođen da samostalno pjevam, a ne da otpjevavam, tj. da sam mislim i zaključujem, a ne da primam tuđe zaključke”. Pod njegovim je velikim utjecajem bio njegov nećak Matija Vlačić Ilirik rođen u plemićkoj obitelji u Labinu, školovan u Veneciji. Nakon toga nastavio je studij u Njemačkoj da bi 1544. godine postao magistar slobodnih umijeća.

Napisao je oko 250 radova, a najzrelije i najopsežnije djelo je “Ključ Svetog Pisma”, zapravo Enciklopedijski riječnik Hebrejizma koji je postao temeljnim djelom protestantskog tumačenja Biblije.

Vlačić je posebnu pažnju posvetio Valdezima, koji su tvrdili da je Isus Krist, a ne ljudi niti sveci, jedini posrednik između Boga i ljudi.

Uz ostale brojne reformatore bitno je istaknuti i Stjepana Konzula Istranina koji je djelovao kao pop, glagoljaš, istarski pisac i prevoditelj. Nakon prihvaćanja protestantizma protjeran je iz svoje župe te postaje prvi prevoditelj Novog zavjeta na hrvatskom jeziku. Zbog svog su zalaganja Vlačić i Antun Dalmatino od suvremenika bili nazivani drugim Čirilom i Metodom.

O Evanđeoskoj pentekostnoj crkvi
Evanđeoska Pentekostna Crkva, Crkva reformacijske baštine u Republici Hrvatskoj priznata je kao ravnopravna kršćanska zajednica i uvedena u registar vjerskih zajednica.

Protestantski su misionari u proteklih dvadeset godina pohodili i Poreč u kojem se njihov rad najčešće odvijao u privatnim prostorima. 2004. je godine zvanično osnovana EPC-Poreč sa misionarom Jiržijem Picmosom. Nakon prestanka njegove misionarske službe i rad zajednice je na nekoliko godina bio obustavljen.

Pastor EPC Pula Danijel Lustig organizirao je 2010. godine dolazak misionarke Alice Sherchernek iz Kanade u Poreč, i ona je misionarska predavanja u Poreču održavala dvije godine zaredom, čime je ponovno započet misijski rad EPC Poreč. Od tada do prekjučer su zbog nedostatka javnog prostora pod vodstvom pastora Venčeslava Lustiga djelovali po kućama, da bi im nedavno Grad Poreč izašao u susret omogućivši im javno djelovanje u prostorijama Mjesne zajednice Veli Maj u Špadićima.

Svoj doprinos društvu članovi EPC nastoje pružiti radom na prevenciji ovisnosti, sa udomljenom i socijalno ugroženom djecom i slično.

Preuzeto sa http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=40508#axzz2ZEbxzHYp